Du är här:

Nytt gemensamt elnätsbolag i Gävle och Hofors föreslås

Gävle Energi Elnät och Hofors Elverk har sedan januari utrett möjligheterna till ett sammangående mellan de två elnätsbolagen. Tisdag 10 september väntas kommunstyrelserna i både Gävle och Hofors att besluta om att genomföra hopslagningen.

Elnäten i Sverige står inför stora investeringsbehov för att klara av omställningen till ett mer elektrifierat och fossilfritt samhälle. För att säkra framtiden för elnäten i regionen tittar nu alltså Gävle Energi Elnät och Hofors Elverk på en gemensam lösning i form av ett samägt elnätsbolag.

– Ett sammangående skulle leda till en långsiktigt hållbar lönsamhet i båda bolag där vi möjliggör attraktiva elnätstaxor för våra kunder över tid, säger Christian Rickardsson, vd för Hofors Elverk.

Under hösten fortsätter utredningen kring allt som krävs för att slå ihop bolagen. Det som redan är klart är att alla medarbetare i Hofors Elverk kommer att erbjudas anställning i Gävle Energi.

– Med ett gemensamt bolag säkrar vi kompetensen som behövs inom verksamheterna. Dessutom stärker vi vår position som en attraktiv arbetsgivare i regionen vilket även det är en satsning för framtiden, säger Thomas Tillman, vd för Gävle Energis dotterbolag Gävle Energi Elnät.

Ingen skillnad för kunderna

Om allt går enligt plan skulle det nya elnätsbolaget gälla från och med 1 januari 2025. Kunderna kommer däremot inte märka någon större skillnad. Gävle Energi har redan hand om flera tjänster för Hofors Elverks del, till exempel kundservice och fakturering.

Stärkt effektivitet och samarbete mellan kommunerna

Styrelseordförandena i bolagen ser flera fördelar med ett nytt, samägt bolag.


- Jag är glad över att vi tillsammans har hittat den här lösningen för att skapa ett bolag som kan möta framtidens krav och våra kunders förväntningar på stabila och framtidssäkra elnät, säger Jakob Staland (C), styrelseordförande i Hofors Elverk.

– Det här är ett viktigt steg för oss att ta tillsammans som kommuner. Genom olika typer av samarbeten över kommungränserna stärker vi varandra och ökar vår attraktionskraft som region, säger Matilda Sundquist-Boox (S), styrelseordförande i Gävle Energi och Gävle Energi Elnät.

Om kommunstyrelserna väljer att godkänna förslaget kommer det slutgiltiga beslutet att tas av kommunfullmäktige i Hofors och Gävle omkring månadsskiftet september-oktober.